Onopgemerkte psychische aandoeningen bij Wia-aanvragers

, door Marjan Brouwers
Een op de vier WIA-aanvragers lijdt aan een psychische aandoening, die in ongeveer de helft van de gevallen niet eerder is herkend of behandeld. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verzekeringsarts en illustrator Bert Cornelius. 

Na twee jaar ziekteverzuim melden zieke werknemers zich bij het UWV om gekeurd te worden voor hun WIA-aanvraag, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Cornelius deed onderzoek naar een groep van 375 langdurig arbeidsongeschikten die een WIA-aanvraag indienden bij het UWV in Groningen. Cornelius: “Wat mij heeft verrast is hoeveel aanvragers bleken te lijden aan een psychische aandoening, zoals een depressie of een angststoornis met ernstige beperkingen in het functioneren, zonder dat dit was herkend of behandeld. Vaak is zo’n stoornis al ontstaan tussen hun twintigste en dertigste jaar. Het is opvallend hoe lang ze gewoon hebben doorgewerkt. Ook valt op dat binnen de groep bij wie alleen lichamelijke oorzaken voor de arbeidsongeschiktheid werden onderkend, ruim elf procent ook kampte met een onopgemerkte angststoornis.” 

Alert zijn op signalen van patiënten

Onopgemerkt betekent niet dat de mensen zelf niet weten dat ze ziek zijn. Cornelius: “Mensen weten vaak wel dat er iets mis is, maar schamen zich ervoor of hopen dat het vanzelf over gaat. Ondertussen hebben ze er wel last van op hun werk, waardoor hun productiviteit daalt en hun verzuim toeneemt.” Hij zou graag zien dat huisartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen alerter zijn op dit soort signalen. “De uitdaging is te voorkomen dat mensen uitvallen. Hoe eerder zo’n aandoening behandeld wordt, hoe groter de kans dat iemand herstelt en kan blijven werken. Het is jammer dat zoveel werkgevers het open spreekuur van de bedrijfsarts hebben afgeschaft. Tijdens zo’n spreekuur kunnen mensen hun problemen in alle vertrouwelijkheid bespreken.”

​​Moeizame reïntegratie

Verzekeringsartsen zien de aanvragers pas als ze al twee jaar ziek zijn en krijgen de psychische problemen lang niet altijd boven tafel. Hij raadt hen aan om een speciale tienvragenlijst te gebruiken om met WIA-aanvragers in gesprek te komen over hun psychische problemen. Cornelius: “Als je bij de keuring niet merkt dat iemand bijvoorbeeld een depressie heeft, dan bestaat de kans dat je zijn belastbaarheid verkeerd inschat. Je kunt dan niet goed beoordelen of iemand kan reïntegreren.” 

Reïntegratie is sowieso moeizaam voor deze groep, meent hij. “Een op de drie mensen in de groep die ik heb gevolgd liet na een jaar duidelijke verbetering zien, maar het lukte ze toch nauwelijks om weer aan het werk te gaan. De meeste kans op een succesvolle reïntegratie hebben mensen die aangepast werk doen bij de oude werkgever voordat de WIA wordt aangevraagd, al is het maar voor een paar uur.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.