Ook uitbraken van malaria, dengue en zika in door crisis geteisterd Venezuela

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

Ook malaria, dengue, zika en andere door muggen overgebrachte ziekten zijn een groot probleem in het door crisis geteisterde Venezuela. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van een groep internationale wetenschappers, onder wie UMCG-onderzoeker Adriana Tami, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases. De onderzoekers spreken van “een epidemie van ongekende omvang.”

Eind januari waarschuwden de onderzoekers al over de opleving van de infectieziekten mazelen en difterie en andere dodelijke, door vaccins te voorkomen ziekten in Venezuela.

Sinds het begin van 2000 kampt Venezuela met een ernstige economische crisis veroorzaakt door politieke instabiliteit en afnemende olie-inkomsten. Miljoenen Venezolanen ontvluchtten in de afgelopen jaren hun land, onder meer naar buurlanden en naar de Nederlandse Antillen. De volksgezondheidsvoorzieningen, die tot twintig jaar geleden tot de beste van Zuid-Amerika behoorde, hebben geleden onder een uittocht van geschoolde medische professionals en langdurige tekorten aan medicijnen en medische benodigdheden. 

319.765 gevallen van malaria

In de nieuwe publicatie belichten de onderzoekers de stijging van het aantal malariagevallen, tussen 2000 en 2015 met 365 procent en tussen 2015 en 2017 nog eens met 68 procent  (319.765 gevallen).

In de studie putten Venezolaanse wetenschappers en clinici en een wereldwijd netwerk van gezondheidswetenschappers, waaronder onderzoekers van het UMCG, uit nieuwe Venezolaanse volksgezondheidsdossiers, de gezondheidsdossiers van aangrenzende staten (Brazilië, Colombia) en gegevens van academische instellingen in Venezuela.

Actie ondernemen

De onderzoekers dringen bij de regionale gezondheidsautoriteiten wederom aan op actie te ondernemen om deze verergerende epidemieën in Venezuela aan te pakken, om de getroffenen te helpen en om een opkomende volksgezondheidscrisis in Latijns-Amerika te voorkomen.

UMCG-onderzoeker Adriana Tami: “Het opnieuw opduiken van ziekten zoals malaria in Venezuela heeft tot een epidemie van ongekende omvang geleid, niet alleen in het land maar in de hele regio. Op basis van de gegevens die we hebben verzameld, dringen we er bij de nationale, regionale en mondiale autoriteiten op aan onmiddellijk actie te ondernemen om deze verslechterende epidemieën aan te pakken en hun uitbreiding buiten de Venezolaanse grenzen te voorkomen.”

Lees de publicatie in The Lancet Infectious Diseases ‘De humanitaire crisis in Venezuela, heropleving van door vectoren overgedragen ziekten en implicaties voor spillover in de regio: een overzicht en een oproep tot actie’

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.