Over onderzoek in het UMCG

, door Winkel, M te (umc-staf)

​​​​KennisInZicht is een uitgave van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Met KennisInZicht maakt het UMCG wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor een breed publiek. UMCG-onderzoekers zoeken naar antwoorden op vragen die ook in de maatschappij leven. Wat gebeurt er als je ziek wordt? Waarom wordt de een ziek en de ander niet? Onderzoekers werken aan nieuwe inzichten om patiënten sneller en beter te kunnen behandelen. 

In het UMCG werken duizenden onderzoekers uit meer dan dertig verschillende landen. Een gr​ote groep doet fundamenteel onderzoek, bijvoorbeeld naar cellen, genen, lichaamsprocessen en stoffen in het lichaam. Veel artsen, verpleegkundigen en paramedici doen patiëntgeo​riënteerd onderzoek, bijvoorbeeld naar het effect van een behandelmethode of het beloop van een ziekte.

 

Basis en klinisch verbonden

Het basis en klinisch wetenschappelijk onderzoek zijn in het UMCG nauw met elkaar verbonden. In de patiëntenzorg komen problemen naar voren die nieuw fundamenteel onderzoek in gang zetten, terwijl het fundamenteel onderzoek omgekeerd nieuwe mogelijkheden kan opleveren voor de patiëntenzorg. Zo dragen de UMCG-onderzoekers bij aan inzichten in gezondheid en ziekte, en aan betere diagnostiek en behandeling.​

Gezonde levensloop

De focus van het UMCG-onderzoek ligt op gezond en actief ouder worden. Waarom wordt de een gezond oud, terwijl de ander al jong allerlei chronische aandoeningen krijgt? Die vraag wil het UMCG beantwoorden, om bij te dr​​agen aan een gezondere samenleving en minder hoge kosten van de gezondheidszorg.​

​​Onderzoekers werken samen

Bijna al het UMCG-onderzoek vindt plaats binnen regionale, nationale en internationale samenwerkingsverbanden. Als coördinator van een groot aantal internationale studies weten onze wetenschappers de top van hun vakgebied samen te brengen. Hun resultaten blijken uit talrijke publicaties in de belangrijke internationale wetenschappelijke tijdschriften.

​Onderzoek als motor voor kwaliteit van zorg en leven

Het duurt gemiddeld 17 jaar voordat fundamenteel wetenschappelijke kennis kan worden vertaald naar producten die de samenleving ten goede komen. Het UMCG zoekt naar snellere wegen door samen te werken met het bedrijfsleven. Het UMCG heeft bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden met de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie om producten te ontwikkelen die een gezonde levensloop helpen bevorderen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.