Podcast De Genezers, aflevering 9: 3D-technologie

, door RTV Noord en UMCG
foto: Henk Veenstra

Aflevering 9 van de podcastserie De Genezers gaat over de toepassing van 3D-technologie bij operaties in de mond en de kaak. Kaakchirurg-oncoloog Max Witjes van het UMCG is de genezer in deze aflevering. Hij vertelt over de snelle ontwikkeling van de 3D-techniek.

De 3D-technologie wordt in het UMCG meer en meer toegepast. Sinds de opening van het eigen 3D-lab zijn meer dan 1300 patienten met behulp van 3D geopereerd. In het 3D-lab, dat zes jaar geleden in gebruik is genomen, worden implantaten op maat gemaakt. Soms van metaal of kunststof, soms uit een stukje bot afkomstig uit het lichaam van de patiënt zelf.

Zo werd bij meneer Stulemeijer een deel van zijn kuitbeen gebruikt om zijn mondbodem te reconstrueren. Het resultaat omschrijft hij als ‘een mirakel’.

Beluister de podcast

Klik hier om de podcast te beluisteren via Apple podcasts.

De​​​ Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte. 

Samenwerking in de regio
In september 2020 sloot het UMCG een samenwerkingsverband met bedrijven uit de regio om het proces van 3D-geprinte, gepersonaliseerde implantaten in het menselijk lichaam drastisch verkorten:  van een aantal weken naar 3 à 4 dagen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) verstrekte hiervoor, mede namens het Ministerie van EZK en de Gemeente Groningen, aan het UMCG een Europese subsidie van zo’n 3,5 miljoen euro. Lees meer over deze samenwerking

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.