Podcast De Genezers, aflevering 10: prehabilitatie

, door RTV Noord en UMCG
foto: Henk Veenstra

Aflevering 10 van de podcastserie De Genezers gaat over prehabilitatie: fit worden voorafgaand aan een grote operatie. Dat vermindert het risico op complicaties.

De laatste revolutie in de gezondheidszorg, zo noemt hoogleraar chirurgie Joost Klaase prehabilitatie. Hij keek de kunst af in Engeland, dat op dit gebied voorop loopt. Inmiddels is er in het UMCG een prehabilitatie-polikliniek geopend. “Er is een kans om nog een echte verbeterslag te maken in de gezondheidszorg, en dat is prehabilitatie”, zegt Klaase.

       --- --------------------------------------- --     
        Lees ook: Wachten op de operatie? Werk aan je conditie!
       ---------------------------------------------

Het uitgangspunt is eenvoudig: zorg dat patiënten die een zware operatie moeten ondergaan zo goed mogelijk in conditie zijn. Dat vermindert het risico op allerlei vervelende complicaties na afloop. Dat blijkt ook uit diverse onderzoeken.

Ups en downs

Toch is de praktijk weerbarstig. Mensen willen het liefst zo snel mogelijk geopereerd worden. Oefeningen doen terwijl ze zich zo slecht voelen, is voor sommigen een brug te ver.

Meneer Bakema uit Hoogezand onderging een zware operatie, met na afloop ups en downs. Soms voelde hij zich niet in staat om oefeningen te doen. Hij vertelt in deze podcast dat prehabilitatie hem uiteindelijk veel goeds heeft gedaan.

Beluister de podcast

   
 Klik hier om de podcast te beluisteren via Apple podcasts.

De​​​ Genezers is een serie podcasts van RTV Noord en UMCG. In iedere aflevering praat Radio Noord-journalist Pieter de Hart met een 'genezer' en met een patiënt over een ziekte en de behandeling van die ziekte. 
Een overzicht van alle afleveringen van De Genezers

Groningen Leefstijl Interventie Model
Prehabilitatie is een van de onderdelen van het Groningen Leefstijl Interventie Model (GLIM), waar het UMCG dit jaar gestart mee is gestart. De afdeling van Joost Klaase, de Hepato-pancreato-biliaire (HPB) chirurgie, is één van de vier focusprojecten van GLIM. Doel van GLIM is leefstijl te integreren in de zorgpaden. Lees hier meer over GLIM

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.