Prijs voor beste proefschrift voor UMCG-onderzoeker

, door Marjolein te Winkel
foto: Marjolein Heuvelmans

​UMCG-onderzoeker Marjolein Heuvelmans ontving tijdens het Nationale Longkanker Symposium in Amsterdam de Vera Bonta Prijs voor beste proefschrift van de afgelopen twee jaar op het gebied van longkanker. Heuvelmans promoveerde op 21 december 2015 op haar onderzoek.

Marjolein Heuvelmans deed haar promotieonderzoek naar de preventieve longkankerscreening. Door screening in de Verenigde Staten is er een afname van twintig procent van het aantal patiënten dat overlijdt aan de ziekte.

Vals alarm

Een groot nadeel van deze screening is dat er relatief veel vals alarm is, want niet alle vlekjes op de longfoto zijn foute boel. Ze worden wel zo geïnterpreteerd en dat leidt tot onnodige vervolgscans, belastende ingrepen en angst voor kanker bij de patiënt. 

In haar promotieonderzoek beschrijft Heuvelmans criteria om beter vast te kunnen stellen welke vlekjes duiden op beginnende longkanker en welke niet. Hiermee wordt de foutmarge van de screeningsmethode kleiner en is er minder onnodige onrust bij de patiënt. Deze kennis kan bijdragen aan een mogelijke preventieve screening op longkanker in Nederland.

Vera Bonta Prijs

De Emil Starkenstein Stichting heeft Heuvelmans de Vera Bonta Prijs toegekend voor haar onderzoek. Dit is een tweejaarlijkse prijs van de voor het beste proefschrift op het gebied van longkanker. De prijs, 6000 euro en een bronzen medaille, wordt sinds 1998 uitgereikt. De prijs is een initiatief van emeritus hoogleraar Farmacologie Iván Bonta van de Erasmus Universiteit, die zijn vrouw Vera verloor aan longkanker.

Marjolein Heuvelmans (1988) studeerde geneeskunde aan de RUG en deed tijdens haar studie promotieonderzoek bij de afdelingen Radiologie en Longgeneeskunde van het UMCG. Ze is inmiddels afgestudeerd en is in opleiding tot longarts in het Medisch Spectrum Twente. Ze werkt daarnaast een dag in de week als postdoctoraal onderzoeker bij het UMCG.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.