Profvoetballer al jong te herkennen

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock

Het is op veertienjarige leeftijd al te zien of iemand het in zich heeft om profvoetballer te worden. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Barbara Huijgen van het UMCG. Toekomstige profvoetballers zijn te herkennen aan hun goede technische vaardigheden. Ze hebben een combinatie van snelheid en nauwkeurigheid in de uitvoering van acties waarmee zij zich onderscheiden van de middelmaat.​

Het onderzoek van Huijgen richtte zich op de vraag naar verschillen tussen getalenteerde spelers die uiteindelijk in het profvoetbal terecht komen en spelers die in het amateurvoetbal gaan spelen. Zij volgde meer dan 500 getalenteerde spelers tussen hun 10e en 21e levensjaar en keek vooral naar de technische vaardigheden in relatie tot voetbalprestaties.

Snelheid aan de v​​​oet

Dat verschil zit ‘m vooral in de snelheid met de bal aan de voet. De toekomstige profvoetballers waren op 10-18-jarige leeftijd met de bal gemiddeld 0.3 seconde sneller op 30 meter dan de toekomstige amateurs. Ook waren ze gemiddeld 1 seconde sneller over een afstand van 3 x 30 meter.

Balcontro​​le

Huijgen vond ook verschillen in nauwkeurigheid bij het uitvoeren van de technische vaardigheden passen en balcontrole. De spelers die in de jeugdopleiding van profclubs mochten blijven en daardoor meer kans maken om profvoetballer te worden, blijken op hogere snelheid minder fouten te maken dan de afvallers uit de jeugdopleiding.

Jeugdopl​eiding

Huijgen adviseert de jeugdopleidingen om de jeugdspelers periodiek te testen. Die informatie geeft opleiders en spelers inzicht in de prestatieontwikkeling. Hierdoor is beter na te gaan of specifieke training nodig is om bepaalde aspecten te verbeteren. Volgens Huijgen kunnen de uitkomsten van de testen ook het selectieproces ondersteunen. Zo kunnen spelers die op de goede lijn zitten op weg naar de top, beter behouden blijven voor de opleiding.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.