Protonentherapie spaart gezond weefsel

, door UMCG Multimedia

Bij bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied is het onvermijdelijk dat ook gezond weefsel wordt beschadigd. Daardoor kan de patiënt last krijgen van een droge mond en slikklachten. Klinisch fysicus in opleiding Tara van de Water vond dat schade aan gezond weefsel vermindert als de tumor wordt bestraald met protonen in plaats van de standaardbestraling met fotonen.

Radiotherapie heeft als doel het kankerweefsel zo gericht mogelijk te vernietigen en daarbij het gezonde weefsel eromheen zo min mogelijk te beschadigen. “Bij kanker in het hoofd-halsgebied zit de tumor vaak dichtbij belangrijke organen, zoals de speekselklieren, de slikstructuren en het ruggenmerg”, zegt Van de Water. Wanneer dat gezonde weefsel wordt bestraald, kan dat ernstige bijwerkingen geven, zoals slikklachten en een droge mond.

In Nederland is het gebruikelijk tumoren te lijf te gaan met fotonen. Bestraling met deze hoogenergetische röntgenstraling is al behoorlijk precies. Maar, zo legt Van de Water uit, fotonen geven hun meeste energie af vlak onder de huid. “Bovendien hebben fotonen een sterk doordringend vermogen en verlaten veel fotonen het tumorgebied zonder hun energie af te geven. Dus zonder tumorweefsel te vernietigen.” Protonen, kleine elektrisch geladen deeltjes, hebben als voordeel dat ze afremmen als ze eenmaal in het lichaam komen, hun energie afgeven op de gewenste plek in de tumor en daarna stoppen.

​In Nederland is protonentherapie nog niet beschikbaar. Het ministerie van VWS is bezig een beheerste introductie mogelijk te maken, waar de plannen van het UMCG om een protonenfaciliteit te bouwen in kunnen passen. Ter voorbereiding op het beschikbaar komen van protonentherapie, onderzocht Tara de voordelen ervan ten opzichte van de nu gebruikelijke bestraling met fotonen.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.