Psychiater en patiënt schrijven boek over depressie

, door Marjolein te Winkel

‘Diagnose Depressie’, zo luidt de titel van het boek dat Robert Schoevers samen met ervaringsdeskundige Selma Parmentier heeft geschreven. Schoevers is psychiater, onderzoeker en hoofd van het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, Parmentier is schrijver en lijdt sinds haar jeugd aan ernstige depressies met daarbij psychoses. Hun boek is op woensdag 25 februari gepresenteerd.

Een op de vijf volwassen Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een stemmingsstoornis zoals depressie.  Met behandeling is veel mogelijk, maar ondanks nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen is volledig herstel nog altijd niet voor iedereen haalbaar. Zelfmoordgedachten komen bij ernstige depressies vaak voor en zelfmoord is een belangrijke doodsoorzaak.

Toegnomen openheid​​

diagnose depressie.jpgMaar wat is depressie nu eigenlijk? Hoe ontstaat die? Hoe ziet de behandeling eruit? Wat gebeurt er tijdens een psychiatrische opname? Kan depressie worden voorkomen? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan? Hoewel de openheid over psychiatrische aandoeningen in de afgelopen jare​​n is toegenomen, leven deze en andere vragen over behandelingen en uitkomsten nog altijd, zowel bij patiënten en hun familieleden als bij het grotere publiek.

​​In Diagnose Depressie beschrijven Schoevers en Parmentier de beide kanten van depressie: de een vanuit zijn ervaring als behandelaar, de ander vanuit haar ervaring als patiënt. Beide kanten van het verhaal, het persoonlijke en het meer algemene, zijn zo geschreven dat het boek voor een groot publiek toegankelijk is.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.