Standaarden in nucleaire geneeskunde dankzij Groningse promovendus

, door Sander Koenen
foto: Antoinette Borchert

​​​​Nucleair geneeskundige Andor Glaudemans ontving onlangs de Tekke Huizingaprijs voor het beste proefschrift van het afgelopen jaar van het UMCG. Glaudemans legt met zijn onderzoek bij infectieziekten de basis voor Europese standaarden in de nucleaire geneeskunde en brengt 'personalized medicine' weer een stap dichterbij.

De prijs kwam als een volslagen verrassing. Glaudemans was door zijn afdelingshoofd gevraagd om naar een bijeenkomst voor medewerkers te gaan over de toekomst van onderwijs en onderzoek in het UMCG. Ineens werd hij naar voren geroepen om de oorkonde en een geldbedrag van vijfduizend euro in ontvangst te nemen en iets te vertellen over zijn onderzoek.

Nucleaire geneeskunde is een relatief jong vakgebied. Tot een jaar of tien  Binnen enkele jaren zullen ziekenhuizen van Engeland tot Roemenië, en van Zweden tot Italië protocollen hanteren die hun oorsprong kennen op het kantoor van de   Groningse         onderzoeker geleden was dit vaa​k het allerlaatste station in de diagnostiek van infectieziekten. Patiënten die al van alles hadden ondergaan - van CT-scans en echo's tot onderzoek met MRI - kwamen bij de afdeling van Glaudemans terecht om te zien of zij misschien nog iets konden vinden. Tegenwoordig wordt onderzoek met nucleair materiaal regelmatig eerder ondernomen en kan het zelfs richting geven aan de diagnostiek bij infectie- en ontstekingsziektes.

​Eenheid in onderzoek

In zijn onderzoek stuitte Glaudemans al vroeg op een probleem: “Nucleair geneeskundigen bleken er heel verschillende methodes op na te houden. Daarom was het moeilijk om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vergelijken.” De promovendus bracht eenheid in het bestaande onderzoek en voegde zelf de resultaten van ruim driehonderd scans met nucleair materiaal toe. Daarna formuleerde hij aanbevelingen voor welke techniek op welke manier en wanneer moet worden toegepast bij verschillende ziektes.

De aanbevelingen van Glaudemans worden door de European Association of Nuclear Medicine als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van standaard richtlijnen in heel Europa. Binnen enkele jaren zullen ziekenhuizen van Engeland tot Roemenië, en van Zweden tot Italië protocollen hanteren die hun oorsprong kennen op het kantoor van de Groningse onderzoeker.

​​Tracers

Behalve voor diagnostiek wordt nucleaire geneeskunde ook gebruikt om te controleren of de behandeling van infectieziektes en ontstekingen aanslaat. Glaudemans: “Sommige medicijnen kosten duizenden euro's per dag. Dan kan het zinvol zijn om met nucleaire tracers te onderzoeken of de behandeling ook werkt zoals hij bedoeld is.” Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar nieuwe tracers worden ontwikkeld om de therapiebeslissing van individuele patiënten te kunnen verbeteren. De aanpak is onderdeel van een grotere trend: personalized medicine.

​​Internationaal onderzoek

De 38-jarige Glaudemans werkt sinds 2008 als nucleair geneeskundige bij het UMCG. Hij wist al tijdens zijn studie dat zijn hart lag bij klinisch toepasbaar onderzoek: “Ik wilde me bezighouden met iets wat we in de dagelijkse praktijk goed kunnen gebruiken om patiënten beter te helpen.”

Na zijn cum laude promotie in februari van dit jaar, probeert Glaudemans het komende jaar subsidie los te krijgen voor een grootschalig internationaal onderzoek. Samen met expertisecentra in Brazilië en Zuid-Afrika wil hij ontdekken of zijn vakgebied een beslissende rol kan spelen bij het bestrijden van levensbedreigende schimmelinfecties, tuberculose en andere bacteriële infecties. De vijfduizend euro die hij kreeg met de Tekke Huizingaprijs besteedt hij aan de voorbereiding van dit onderzoek.​​


Lees de samenvatting​ van Glaudemans proefsch​rift​​ 


Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.