Steeds opnieuw chlamydia - hoe kan dat?

, door Marjolein te Winkel
foto: door Henk Veenstra - Liesbeth AB (op de bank) en de medewerkers van het soa-spreekuur

Veel vrouwen die al waren behandeld voor de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia bleken bij een nieuwe test opnieuw chlamydia te hebben. Opvallend veel, vonden Liesbeth AB en haar collega’s van de Huisartsenpraktijk van het UMGC. Ze zijn een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen en zo het eigen soa-protocol verder aan te scherpen.

De cijfers liegen er niet om: al jaren stijgt het aantal mensen met een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. De oorzaak? Huisarts en onderzoeker Liesbeth AB weet het niet. “Zijn we seksueel vrijer? Vrijen we minder veilig? Feit is dat er meer wordt getest én meer wordt gevonden.”

Ontsteking door bacterie

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa. Chlamydia trachomatis is een bacterie die bij het vrijen overgedragen kan worden. Mannen kunnen de bacterie dragen, maar ondervinden er zelden last van. Bij vrouwen kan de bacterie een ontsteking veroorzaken in de eileider. En hoewel ze daar meestal niet veel van merkt kan zo’n ontsteking ernstige gevolgen hebben: ze kan erdoor onvruchtbaar worden.

Dat risico is er vooral als de ontsteking terugkomt. En laat dát nu juist vaak het geval zijn. Het viel AB en haar collega’s op dat opvallend veel vrouwen die al waren behandeld voor chlamydia terug op het soa-spreekuur kwamen en opnieuw chlamydia bleken te hebben.

“Opnieuw, of: nog steeds? Dat weten we niet. Gezien het risico op onvruchtbaarheid is het belangrijk om dat te weten te komen. Daarom zijn we een onderzoek gestart om erachter te komen hoe vaak het voorkomt dat een vrouw meerdere keren positief test op chlamydia, en of de plek waar de bacterie zit een rol speelt in een mogelijke nieuwe besmetting.”

Steeds een nieuwe besmetting

Op chlamydia wordt standaard alleen vaginaal getest. Is de test positief, dan wordt er een antibioticum voorgeschreven. AB: “Wij vermoeden dat de bacterie ook in de anus terecht kan komen, en dat op die plek de standaard behandeling niet afdoende is. Als de bacterie in de darm overleeft, kan er vanaf die plek steeds een nieuwe besmetting in de vagina plaatsvinden.

“Daarom gaan we onderzoeken of we standaard zowel in de vagina als de anus op chlamydia moeten testen. Als de bacterie inderdaad in de anus wordt aangetroffen, kunnen we een ander antibioticum voorschrijven die mogelijk effectiever de bacterie in de darmen aanpakt.”

Alle vrouwen die op het soa-spreekuur komen en op chlamydia worden getest, worden op beide manieren getest. Eind vorig jaar is het onderzoek gestart. AB verwacht in de komende drie jaar ongeveer 500 vrouwen te testen. “Daarmee hopen we duidelijkheid te krijgen over wie we op welke manier het beste op chlamydia kunnen testen. Moeten we bij iedereen standaard ook rectaal testen om nieuwe besmetting te voorkomen?”

Op maat gemaakt advies over soa

Daarnaast onderzoek AB of de standaard vragenlijst, die gebruikt wordt voor alle bezoekers van het soa-spreekuur, aangepast moet worden. “We stellen vragen als: hoe, en hoe vaak, heb je seks, met hoeveel verschillende partners, hoeveel partners heeft jouw partner? Dit soort vragen helpen om een goede inschatting te maken waarop je iemand test. Wellicht kunnen we aan de hand van dit onderzoek de vragen aanscherpen zodat hieruit al blijkt bij wie dit wel op welke manier moeten testen op chlamydia.”

“Uiteindelijk”, besluit AB, “willen we voor iedereen zo goed mogelijk bepalen welk risico zij lopen, en iedereen een zo veel mogelijk op maat gemaakt advies geven over seksueel overdraagbare aandoeningen. We willen niets missen, maar we willen ook niet iedereen op alles testen als dat niet nodig is – ook omdat de test van het eigen risico afgaat en dus in veel gevallen zelf betaald moet worden.”

Soa-spreekuur 
De huisartsenpraktijk van het UMCG, midden in studentenstad Groningen, heeft een jong patiëntenbestand. “We zien hier veel jongvolwassenen, waaronder veel studenten, en we krijgen veel vragen over seksueel overdraagbare aandoeningen.”
Zodoende werd het soa-spreekuur in het leven geroepen, gehouden door de assistenten, die hiervoor werden opgeleid. De huisartsenpraktijk van het UMCG deelt de kennis en ervaring met het soa-spreekuur met andere praktijken.
AB: “We houden soa-dates met de praktijken in de regio. Dan eten we samen en bespreken we casuïstiek, bieden we ons protocol aan, beantwoorden we vragen. Een aantal praktijken in de regio heeft nu ook een soa-spreekuur.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.