Met virtual reality van angst en paranoia af

, door Joost Wessels
foto: Shutterstock

Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in virtual reality-omgevingen. Ze zijn na een therapie met virtual reality minder bang, vermeden sociale situaties minder vaak en konden dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen en Parnassia Groep toont dit aan.

Het onderzoek, waaraan 116 mensen met een psychotische stoornis meededen, vergeleek de virtual reality cognitieve gedragstherapie met de standaardbehandeling. Mensen konden met behulp van een virtual reality-bril rondlopen in een virtueel café, een supermarkt, een winkelstraat of een bus.

Van tevoren bespraken ze met hun behandelend psycholoog welke situatie ze wilden oefenen en hoeveel virtuele mensen er in die omgeving waren. In de virtuele omgeving oefenden ze samen met de psycholoog naar mensen toe te gaan, gesprekken aan te knopen en initiatief te nemen. Ook konden ze daardoor steeds in de virtuele wereld ervaren dat verwachte gebeurtenissen waar ze bang voor waren, niet optraden.

Sterk verminderde achterdocht

Na 16 sessies was hun achterdocht in het dagelijks leven sterk verminderd. Mensen waren minder bang, vermeden sociale situaties minder vaak en konden dingen doen die ze soms al jaren niet meer hadden gedurfd, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Drie maanden later was dit nog steeds zo. Zij waren duidelijk minder achterdochtig, minder angstig en vermeden minder situaties na behandeling met virtual reality ten opzichte van de standaardbehandeling.

Toepassing virtual reality in therapie

De toepassing van virtual reality in cognitieve gedragstherapie is een belangrijke vernieuwing. Het maakt het voor mensen met extreme achterdocht en angst mogelijk om te oefenen met situaties die in het echt misschien nog te spannend zijn.

De wetenschappelijke publicatie van dit onderzoek kun je lezen in The Lancet Psychiatry.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.