Trainen op de kritische grens

, door Nicolien Wieringa
foto: Antoinette Borchert

​Longpatiënten revalideren het best als ze trainen op hun eigen kritische grens. Niet zwaarder, maar ook niet minder zwaar. Die gedachte nam longarts Hester van der Vaart mee terug naar huis, nadat ze een half jaar onderzoek deed aan het Los Angeles Biomedical Research Institute (LA Biomed) in de Verenigde Staten. Ze continueert haar onderzoek in Beatrixoord, het UMCG-centrum voor revalidatie.

“Na mijn opleiding tot longarts kwam ik werken in het UMCG op de afdeling longrevalidatie in Beatrixoord. Ik wilde graag onderzoek doen naar inspanningstraining als onderdeel van longrevalidatie. Longpatiënten hebben vaak moeite met lichamelijke inspanning omdat ze snel kortademig worden. Dus moet je ze op een speciale manier trainen. Het UMCG gaf mij de kans om naar LA Biomed te gaan voor onderzoek. Het is een van de beste onderzoeksinstituten ter wereld op het gebied van inspanningstraining.”

“Bij LA Biomed hebben ze een nieuwe manier ontwikkeld om longpatiënten te trainen. Dan ga je er vanuit dat iedere persoon, dus ook elke longpatiënt, een eigen kritische grens voor inspanning heeft. Op dit niveau train je optimaal. Zit je eronder, dan gebeurt er niet zo veel, en erboven loop je vast, bijvoorbeeld door kortademigheid, of omdat je spieren snel moe worden. Met een fietstest kun je iemands kritische grens vaststellen. Deze methode willen ze in LA Biomed verder ontwikkelen om de longrevalidatie te verbeteren.”

“Samen hebben we op basis van de kritische grens een trainingsprogramma ontwikkeld voor revalidatie van COPD patiënten. Deze patiënten hebben chronisch last van benauwdheid. We laten ze een intensieve intervaltraining van 45 minuten doen op de fiets. Afwisselend trainen ze een minuut op hoge intensiteit, dan weer een minuut op lage intensiteit. Gemiddeld zitten ze op hun kritische grens voor inspanning.”

“De patiënten trainen vier weken lang, drie keer per week. In ons onderzoek vergelijken we deze training met een duurtraining, waarbij patiënten op een constant niveau trainen. Wij verwachten dat onze patiënten meer baat hebben bij intervaltraining dan bij duurtraining. Het onderzoek is nog niet klaar. Ik ben bezig om in samenwerking met LA Biomed dit onderzoek in Beatrixoord te vervolgen.”

“Wat mij opviel in dit Amerikaanse onderzoeksinstituut is dat ze heel gefocust zijn op een bepaald onderwerp en daar heel veel van afweten. Hier zijn we met meer verschillende onderwerpen naast elkaar bezig. Al met al was het een fantastische tijd. Mijn man en twee zoons waren mee en we hadden best nog wel langer willen blijven. Maar het grote voordeel van mijn baan in het UMCG is dat ik onderzoek en patiëntenzorg kan combineren.”

Lees meer over longrevalidatie in het UMCG

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.