Twee infecties; vloek of zegen?

, door UMCG Multimedia

​​Het is een rotmug, die Aedes aegypti. Hij kan twee tropische ziektes overdragen: knokkelkoorts en chikungunya. Wat gebeurt er in het bloed als hij beide ziektes tegelijk injecteert? Er is nog niets over bekend. UMCG-onderzoeker Izabela Rodenhuis-Zybert laat zien hoe ze onderzoekt of de virussen samenwerken of met elkaar concurreren.

In een beveiligd laboratorium werken Rodenhuis-Zybert en haar collega’s van de afdeling Medische Microbiologie met verschillende virussen. Het denguevirus bijvoorbeeld, dat knokkelkoorts veroorzaakt. Ongeveer 50 miljoen mensen per jaar krijgen er hoge koorts, ernstige hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag van. Meestal zijn de klachten na twee weken over, maar een miljoen mensen per jaar wordt echt ernstig ziek.

De mug die dengue verspreidt, kan met zijn beet ook het chikungunya-virus injecteren. De symptomen van chikungunya lijken op die van knokkelkoorts, maar de koorts duurt korter en de gewrichtspijn kan veel langer aanhouden.

​​Eerste proeven

Wat gebeurt er als beide virussen in het bloed komen? Gaan ze elkaar helpen, waardoor de ziekteverschijnselen verergeren? Of concurreren ze met elkaar, waardoor iemand die met beide virussen wordt geïnfecteerd juist beter af is? Er is nog niets over bekend, vertelt Rodenhuis-Zybert. Zij doet in het lab de eerste proeven door menselijk bloed te infecteren met de virussen en te kijken wat er in de bloedcellen gebeurt.

​De kennis die ze daarmee opdoet, is te gebruiken om een betere behandeling te vinden voor patiënten met beide virussen. Deze patiënten wonen nu nog vooral in Afrika en Zuidoost-Azië. Maar de virussen rukken op, ook omdat de denguemug goed kan overleven in iets koelere klimaten. Daarom worden nu ook in Italië, Kroatië en Spanje mensen getroffen door dengue en chikungunya. “Er is veel vraag naar deze kennis, artsen zitten erom te springen”, vertelt Rodenhuis-Zybert. “En voor mij is het erg leuk om als een pionier aan de slag te zijn.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.