UMCG-hoogleraar André Aleman treedt toe tot KNAW

, door Marjolein te Winkel
foto: Henk Veenstra

André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie in het UMCG, is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Een eer, vindt Aleman, en dat is precies wat het lidmaatschap is: een eerbetoon voor een wetenschappelijke carrière.

De KNAW is van oudsher een genootschap van excellente Nederlandse wetenschappers. Elk jaar kiest het genootschap nieuwe leden op basis van hoogwaardige wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven.

Vandaag werd bekend dat UMCG-hoogleraar André Aleman toe mag treden tot de KNAW. Het genootschap licht zijn keuze voor Aleman als volgt toe:

A_Aleman_MCA_klein_nw.jpg"André Aleman is een innovatief, internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij doet onderzoek naar onderwerpen als zelfmoord, veroudering, schizofrenie en depressie. Aleman bracht onder andere de hersenen in beeld van schizofreniepatiënten die stemmen horen. Zijn onderzoek komt geregeld in de leerboeken en op de bureaus van beleidsmakers terecht. Verder schreef Aleman, die eerder lid was van De Jonge Akademie, een internationale bestseller over het seniorenbrein en houdt hij lezingen voor een breed publiek."

Geweldig blij

"Ik ben geweldig blij met deze benoeming", zegt Aleman. "Het is een eer om lid te mogen zijn van de KNAW. Ik heb veel zin in de contacten met andere wetenschappers daar, de wetenschappelijke discussies die gevoerd worden en ook het meedenken in wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie in de maatschappij."

Op donderdag 8 juni worden Aleman en de 25 andere nieuwe KNAW-leden geïnstalleerd.

In goed gezelschap

Aleman is het vierde Akademie-lid van het UMCG. Hij verkeert in het gezelschap van hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga, hoogleraar medische oncologie Liesbeth de Vries en hoogleraar neurowetenschappen en decaan in het UMCG Marian Joëls. Ook emeritus-hoogleraar longziekten Dirkje Postma is Akademielid.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.