UMCG neemt nieuwste generatie PET/CT-scanner in gebruik

, door Janneke Kruse

Sneller, scherper, nauwkeuriger: met de ingebruikname van de nieuwste dynamische PET/CT-scanner krijgen patiënten van het UMCG de beschikking over de meest moderne beeldvormende techniek.

De scanner heeft niet alleen een veel hogere resolutie, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt ook de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag enorm toe.

Ook kan de dynamische scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen. Het UMCG is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat deze nieuwste generatie PET/CT van Siemens Healthineers in gebruikt neemt. 

Een kloppend hart in beeld

De verbeterde resolutie en de hogere gevoeligheid (3,4 keer zo gevoelig als reguliere PET/CT’s) biedt nucleair geneeskundigen twee waardevolle opties: ze kunnen ervoor kiezen om een ‘snelscan’ te maken, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen, of waarmee je iets in beeld kunt brengen dat beweegt. Een kloppend hart bijvoorbeeld.

Lees ook: wat is wat in beeldvormende technieken?

Maar ze kunnen er ook voor kiezen om de patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toe te dienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan. Zo proberen we voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.

Het hele lichaam gescand

De dynamische scanner biedt nog een belangrijke noviteit: nucleair geneeskundigen kunnen realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. Dat biedt zeer nuttige, nieuwe informatie, omdat de mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen veel zegt over het type weefsel.

180605_beeld_petct_umcg.jpgTot op heden zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand, en ging er tijdens dat wachten relevantie informatie verloren. Met deze PET/CT is dat niet meer aan de orde. Het apparaat kan ook dynamische whole body scans maken, waarbij in relatief korte tijd het hele lichaam gescand wordt.

Kankerbehandelingen

De scanner is ook zeer geschikt ter voorbereiding op nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Voor protonentherapie, een zeer nauwkeurige vorm van kankerbestraling op een klein gebied, moet de tumor heel precies in kaart worden gebracht. Het  UMCG biedt als enige centrum in Nederland protonentherapie aan.

Bij kleine, maar zeer agressieve tumoren, zoals in het hoofd-halsgebied en bij kleine kinderen, biedt deze nieuwe scanner meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de (protonen)bestraling. Ook om te kijken of kostbare immunotherapie kans van slagen heeft bij een bepaalde patiënt, kan deze PET/CT worden ingezet.

Daarnaast wordt de nieuwe PET/CT vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren.

Met de twee PET/CT-scanners die het UMCG al had, werden jaarlijks 4000 patiënten gescand. Met deze nieuwe PET/CT erbij groeit dat aantal naar 6500 per jaar.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.