UMCG-onderzoekers ontvangen Vidi-beurs

, door Jeanine Bronsema
foto: Shutterstock

​UMCG-onderzoekers Hiddo Lambers Heerspink en Wiktor Szymanski hebben onlangs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-beurs toegekend gekregen. De een voor diabetesonderzoek​, de ander voor lichttherapie. Hoewel beide onderzoeken heel verschillend lijken, kunnen ze misschien toch iets voor elkaar betekenen in de toekomst.

Hiddo Lambers Heerspink, klinisch farmacoloog, kreeg een VIDI-beurs voor het onderzoek dat hij wil doen naar diabetes type 2 in combinatie met nierziekten. Dat het belangrijk is om diabetes type 2 te behandelen blijkt wel uit de toename in patiëntenaantallen. “In 2007 waren er 150 miljoen mensen met diabetes type 2”, vertelt Lambers Heerspink. “Toen werd gedacht dat dit aantal in 2030 verdubbeld zou zijn. Die verdubbeling hebben we echter al in 2013 gehaald. De verwachting is nu dat er 550 miljoen diabetespatiënten zijn in 2030.” 

Onderzoek naar nieuwe medicijnen en beter gebruik van huidige medicijnen is dus belangrijk. “We weten al uit eerder onderzoek dat deze patiënten erg verschillend reageren op de huidige medicatie en dat die geneesmiddelen dus verschillend werken in patiënten. Met deze beurs wil ik uitzoeken hoe dat precies kan.” Lambers Heerspink hoopt daarmee te kunnen voorspellen welk medicijn een patiënt het best kan krijgen. “Daarmee werken we echt aan therapieën gericht op de individu: de ene patiënt heeft geneesmiddel A nodig en de andere geneesmiddel B.”

Lichttherapie​

De andere UMCG-onderzoeker met een VIDI-beurs is Wiktor Szymanski. In het UMCG is hij eigenlijk een vreemde eend in de bijt, aangezien hij scheikundige is. “Mijn droom is om medicijnen te maken die niet werken”, vertelt Szymanski. “Geen medicijnen die nooit werken, maar medicijnen waarvan wij kunnen bepalen wanneer en waar ze moeten werken.” 

En dat kan mogelijk met licht. Szymanski heeft daarom twee uitdagingen om aan te werken. Allereerst wil hij bestaande medicijnen lichtgevoelig maken. “Dat is niet zo gemakkelijk, want daarvoor moeten we medicijnen gaan veranderen. Daardoor verlies je vaak iets van de werking.” Daarnaast onderzoekt hij hoe hij licht op een specifieke plek in het lichaam kan laten komen, zodat alleen daar het medicijn actief wordt. “Door de controle te hebben over wanneer en waar een medicijn werkt, hoop ik behandelingen te verbeteren.” 

Verbinden

​​Maar wat Szymanski vooral zo leuk vindt aan zijn onderzoek in het UMCG is het contact met artsen. “Als scheikundige zit je vaak een beetje in je eigen wereld. Hier laat ik me inspireren door artsen die aangeven welke kant ik op moet en waar de problemen liggen.” En dat kan de twee VIDI-onderzoekers dan ook dichter bij elkaar brengen. Want Lambers-Heerspink ziet mogelijkheden hoe lichttherapie gebruikt zou kunnen worden om de therapie voor de individu te optimaliseren. Daarmee biedt hij Szymanski een richting om naar toe te werken.

Hoe verloopt een beoordelingsprocedure bij een NWO-financieringsronde? Wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout van de Volkskrant mocht een jaar lang meelopen en schreef hierover dit artikel: de_Volkskrant_Vidi.pdf

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.