UMCG ontwikkelt groeidiagrammen voor vroeggeboren kinderen

, door Winkel, M te (umc-staf)
foto: UMCG
Te vroeg geboren kinderen passen niet binnen de standaard groeidiagrammen van de consultatiebureau’s. De groei is een belangrijke maat voor de gezondheid van het kind. Daarom ontwikkelden het Universitair Medisch Centrum Groningen en TNO groeidiagrammen waarmee ouders en kinder- en jeugdartsen de groei van een te vroeg geboren baby kunnen volgen.

De nieuwe diagrammen geven afhankelijk van de zwangerschapsduur de optimale groeicurve van de baby aan; hierbij zijn er diagrammen voor een te vroeg geboren jongetje of meisje. Met deze diagrammen zijn in een vroeg stadium afwijkingen in de groei van deze kwetsbare groep baby’s vast te stellen.

Wereldwijd bestond er geen goede groeidiagram voor vroeggeboren kinderen. Daarom werden verschillende ‘trucs’ uitgehaald om de groei van vroeggeborenen te kunnen volgen. Voorbeelden zijn het gebruiken van een diagram voor ‘voldragen’ kinderen met leeftijdscorrectie of van een diagram op basis van geboortegewichten. Beide opties leiden tot vertekening bij het volgen van de groei van deze kinderen.

Complicaties

Groei is een heel belangrijke maat voor de gezondheid van een kind. Te weinig groei kan wijzen op ziekte of voedingsproblemen. Te veel groei in gewicht, kan leiden tot ernstige complicaties op zowel korte als lange termijn. Vroeggeborenen hebben een grotere kans op hart- en vaartziekten op latere leeftijd. Die kans is groter als ze te hard groeien. Nu steeds meer vroeggeboren kinderen blijven leven, is het belangrijk om goed naar de gevolgen op lange termijn te kijken. Betere groeidiagrammen zijn daarvoor cruciaal.

Naar deze diagrammen is lang uitgekeken, ze kunnen de zorg voor deze groep kinderen sterk verbeteren. De Vereniging van Ouders van Couveuse kinderen (VOC) heeft aan ouders geadviseerd om de groei van hun kind(eren) te volgen met de nieuwe diagrammen. Op dit moment wordt bezien of de diagrammen onderdeel kunnen worden van de landelijke nazorgrichtlijnen voor te vroeggeborenen.

​De groeidiagrammen zijn ontwikkeld als onderdeel van de Pinkeltje-studie van het UMCG. De Pinkeltje-studie, in het buitenland bekend als Lollipop-study, onderzoekt de ontwikkeling en groei van vroeggeboren kinderen. Het onderzoek wordt in het UMCG uitgevoerd bij het Beatrix Kinderziekenhuis en de afdeling Gezondheidswetenschappen/Sociale Geneeskunde.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.