UMCG start twee onderzoeken naar veroudering en het brein

, door Janneke Kruse
foto: Shutterstock

​Wat is het effect van lichaamsbeweging op het oudere brein? En hoe kan achteruitgang bij beginnende dementie sneller en makkelijker gemeten worden dan nu het geval is? Dit wordt onderzocht in het UMCG in twee nieuw gestarte onderzoeken naar veroudering.

Bewegen is niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Bewegen heeft een positief effect op mentale functies als geheugen, concentratie en het vermogen om te plannen en te organiseren.

Wat er precies in de hersenen gebeurt door lichaamsbeweging is nog niet bekend. Wat ook nog niet duidelijk is, is of het effect van bewegen verschilt tussen jongere en oudere mensen.

Effecten van beweging in kaart brengen

“Deze vragen proberen we te beantwoorden door een MRI-scan van het brein te maken voor en na fysieke beweging”, zegt onderzoeker Esther Opmeer van de afdeling Cognitieve Neuropsychiatrie.

“Zo kunnen we de effecten van beweging in kaart brengen. Verder nemen we een conditietest af om te onderzoeken of de conditie van invloed is op het functioneren van de hersenen. Deze kennis kan ons meer inzicht geven in hoe we gezonder ouder kunnen worden.”

Nieuw meetinstrument ontwikkelen

Wanneer problemen met cognitieve processen ontstaan, komen mensen vaak in aanraking met een neuropsychologisch onderzoek. Dit onderzoek is nodig voor het vaststellen van problemen in de cognitieve functies, en voor het in kaart brengen van eventuele voor- of achteruitgang bij dementie.

Het neuropsychologisch onderzoek kan echter een aantal uren duren en daarmee belastend en vermoeiend zijn. Eerder onderzoek heeft laten zien dat de kwaliteit van deze tests vaak tekort schiet.

Opmeer legt uit: “Veelgebruikte tests bleken niet gevoelig voor verandering. En ze geven weinig informatie over het alledaags functioneren. Het doel van onze tweede studie is daarom het ontwikkelen van een kort meetinstrument dat wél achteruitgang kan meten in de cognitieve functies en het alledaags functioneren. Dit instrument zal bestaan uit een aantal neuropsychologische taken en een vragenlijst. Deze studie doen we in samenwerking met het VU Alzheimercentrum in Amsterdam.”

Vrijwilligers gezocht
Voor beide studies zijn de onderzoekers nog op zoek naar vrijwilligers. Voor het onderzoek naar beweging zijn vrijwilligers nodig tussen de 50-65 jaar die niet roken. Voor het neuropsychologische onderzoek zijn de onderzoekers op zoek naar 50-plussers met geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat er een naaste is, bijvoorbeeld een partner of mantelzorger, die ook wil meewerken aan het onderzoek.

Meer informatie
Op de website van het UMCG staat meer informatie over de onderzoeken. Informatie over het effect van bewegen op het brein staat hier. Informatie over het ontwikkelen van een nieuw meetinstrument staat hier

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.