Urine verraadt fitheid

, door Winkel, M te (umc-staf)
foto: Shutterstock

​​Een soort Coopertest zonder hardlopen. Zo noemt  UMCG-hoogleraar nefrologie Gerjan Navis onderzoek van 24-uursurine. Door een etmaal urine te verzamelen en dat te onderzoeken, kan veel worden afgeleid over iemands conditie en leefstijl.​​​

Urine-onderzoek levert belangrijke gegevens op over iemands gezondheid. Zo kan het bepaalde ziekten in het lichaam aantonen, zoals diabetes of nierziekte. Uit onderzoek van Navis blijkt dat het analyseren van urine die over een hele dag is verzameld (24-uursurine), ook waardevolle gegevens oplevert over iemands conditie en levensstijl.

Kaliumtekort​​

​Urine bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft. Bijvoorbeeld een overschot aan water en zouten, dat via het voedsel in het bloed is gekomen. De 24-uursurine geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon. Uit onderzoek van urine van niertransplantatiepatiënten bleek dat deze groep een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen, zoals kalium. Dat kan wijzen op te weinig gebruik van groenten en fruit.

Bovendien zijn kwetsbare mensen herkenbaar aan te weinig creatinine in de urine. De hoeveelheid creatinine hangt samen met iemands spiermassa en geeft aan of er wellicht sprake is geweest van teveel spierafbraak. “Aan de buitenkant is dat vaak niet te zien, omdat het toch meestal is verpakt in een laagje vet”, aldus Navis. “Als je rekening houdt met iemands leeftijd en geslacht is creatinine een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans. Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het urineonderzoek zien als een soort Coopertest zonder hardlopen.”

LifeLines

Onderzoek van 24-uursurine biedt de mogelijkheid om kwetsbare mensen vroegtijdig te identificeren en gericht levensstijladviezen te geven. Deelnemers aan het grootschalige LifeLines-bevolkingsonderzoek naar gezond ouder worden, leveren ook 24-uursurine in. Inmiddels is van ruim 100.000 deelnemers de 24-uursurine verzameld. Dat geeft onderzoekers unieke mogelijkheden om bijvoorbeeld voedingspatronen verder te analyseren.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.