Veel sporters hebben last van maag-darmklachen

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock
Bijna de helft van de recreatieve sporters heeft tijdens het hardlopen maag-darmklachten als steken in de zij, diarree of buikpijn. Dat concludeert Rinze ter Steege na een onderzoek onder 1300 deelnemers die kortere of langere afstanden liepen. 

Niet alle sporters hebben last van maag-darmklachten tijdens het sporten. Ter Steege vond drie groepen sporters die relatief vaak last hadden van ernstige klachten: sporters jonger dan 20 jaar, vrouwen, en hardlopers die hadden gegeten en gedronken tijdens de loop maar dit niet gewend waren. Van de deelnemers aan zijn onderzoek had 45 procent tenminste één maag-darmklacht tijdens het lopen en 11 procent had last van ernstige klachten. Bijna 3 procent van de lopers had nog klachten gedurende 24 uur na het lopen.

Zuurstoftek​ort

Volgens Ter Steege is er nog weinig onderzoek gedaan naar het vóórkomen van maag-darmklachten tijdens hardlopen, de oorzaken ervan en hoe het te voorkómen is. De algemene oorzaken voor het ontstaan van klachten zijn het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten, een verstoorde beweeglijkheid van het maag-darmstelsel en een zuurstoftekort (ischemie). Zuurstoftekort van het maag-darmstelsel is aanwezig bij vele sporters tijdens forse inspanning en ontstaat doordat het bloed naar de spieren gaat in plaats van naar het maag-darmstelsel. Ter Steege heeft de afgelopen jaren een aantal (top)sporters met inspanningsgerelateerde maag-darmklachten uitgebreid onderzocht. Hij is maag-darm-leverarts in opleiding en voerde zijn onderzoek uit in het Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede in samenwerking met het UMCG.

Wennen

De ene persoon blijkt gevoeliger voor inspanningsgerelateerde maag-darmklachten dan de andere. Vooral bij onervaren hardlopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn. Door het (rustig) opbouwen van conditie hoeft het lichaam steeds minder inspanning te leveren voor een bepaalde prestatie en daardoor wordt de bloedtoevoer van het maag-darmstelsel beter behouden. Daarnaast wordt bij goed getrainde sporters de maag sneller geleegd, dan bij minder getrainde sporters het geval is. Ter Steege adviseert sporters om te oefenen met het innemen van (vloeibaar) voedsel en drinken tijdens het sporten en hun lichaam eraan te laten wennen. Als sporters ook in rust maag-darmklachten hebben, is het belangrijk dat ze medisch advies inwinnen bij een huis- of sportarts.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.