Verpleegkundig specialist behandelt eczeem effectief

, door Nicolien Wieringa
foto: Shutterstock

Ouders van kinderen met eczeem zijn meer tevreden over de behandeling als deze wordt uitgevoerd door verpleegkundig specialisten. Ook zijn de zorgkosten lager dan bij een standaard medische behandeling door dermatologen. Dat concludeert UMCG-dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar.

Op de afdeling Dermatologie van het UMCG is de behandeling van kinderen met eczeem in handen van verpleegkundig specialisten. Schuttelaar vergeleek de kwaliteit van die vorm van behandelen met die van de standaard medische behandeling door dermatologen. Ouders bleken meer tevreden en de zorgkosten lager. Schuttelaar vond geen verschil in het verbeteren van de eczeem. 

Voor haar onderzoek vergeleek Schuttelaar een groep van 160 kinderen en adolescenten met eczeem. De helft werd behandeld door een dermatoloog, terwijl de andere helft vanaf het eerste consult in het ziekenhuis bij een verpleegkundig specialist onder behandeling was.

​​Meer tijd

De behandeling door de verpleegkundig specialist bestaat uit de standaard medische behandeling, waarbij de dermatoloog zo nodig beschikbaar is voor overleg. Dit wordt gecombineerd met voorlichting, praktische demonstraties en laagdrempelige begeleiding met contactmogelijkheden op korte termijn (polikliniekbezoeken, telefonische consulten en e-mail). De verpleegkundig specialist heeft meer tijd voor de patiënt, waardoor er meer aandacht is voor de gevolgen van het hebben van eczeem in het dagelijkse leven. Het doel van deze begeleiding is het vergroten van het eigen inzicht in de behandeling en versterking van zelfmanagement.

​Schuttelaar stelt dat deze integrale zorgverlening door de verpleegkundig specialist verschilt van de geleverde zorg door de dermatoloog, die voornamelijk medicamenteus gericht is. Dit kan volgens haar het aangetoonde verschil in tevredenheid verklaren. Schuttelaar promoveerde deze maand op haar onderzoek.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.