Op Instagram om haar onderzoek met de wereld te delen

, door Perrie Hoekstra
foto: UMCG

​Vertellen over onderzoek wordt steeds belangrijker voor onderzoekers. In KennisInZicht laten we zes onderzoekers aan het woord die het vertellen over hun onderzoek tot grote kunst verheven. Vandaag aflevering 2, met promovendus Dorieke Dijkstra.​​

​Dorieke Dijkstra ​doet onderzoek naar de langetermijngevolgen van zwangerschapscomplicaties voor het kind. Ze gebruikt onder andere Instagram om haar onderzoek met de wereld te delen. 

Samen met andere onderzoekers startte Dijkstra de websit​​e mind-mint.org​, waar onderzoekers via blogs, video’s en verhalen hun onderzoek kunnen delen met een breed publiek.​

Dijkstra: “Ik vind het belangrijk dat onderzoek beschikbaar is voor het publiek dat erin geïnteresseerd is. En dat op een begrijpelijke manier. Onderzoek wordt vaak betaald door de overheid, en ik vind dat mensen het recht hebben om te weten wat met hun geld gebeurt. 

Onze Instagram stories zijn door meer dan 2500 mensen bekeken en leverden enthousiaste reacties op. Het was een uitdaging om mijn onderzoek heel kort en simpel te verwoorden. Ik vond het leuk om zo veel verschillende mensen te laten zien wat er achter de schermen van het UMCG gebeurt. Door de openheid in de wetenschap te vergroten hoop ik dat het vertrouwen erin weer toeneemt.”

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.