“Samenwerken met patiënten is een cadeautje”​

, door Perrie Hoekstra
foto: UMCG

​​​Vertellen over onderzoek wordt steeds belangrijker voor onderzoekers. In KennisInZicht laten we deze​ weken zes onderzoekers aan het woord die het vertellen over hun onderzoek tot grote kunst verheven.
Vandaag aflevering 5, met kinderlongarts Gerard Koppelman.​​​​

​Gerard Koppelman is kinderlongarts en doet onderzoek naar astma. Hij was een van de initiatiefnemers van de Medische Publieksacademie, een samenwerking tussen het UM​CG en het Dagblad van het Noorden. Hier vertellen wetenschappers aan een breed publiek over hun onderzoek. 

Koppelman is programmaleider van het onderzoeksinstituut GRIAC, dat onderzoek doet naar astma en COPD. De onderzoeksgroep heeft al jaren intensief contact met hun patiënten.

In eerste instantie om de onderzoeksresultaten mee te delen, maar inmiddels heeft het GRIAC een patiëntadviesraad die ieder kwartaal wordt geraadpleegd. Voor de aanpak van onderzoek, maar ook om kritisch te kijken naar onderzoeksvoorstellen. Patiënten helpen ook bij de communicatie, ze toetsen of informatie begrijpelijk is.

Koppelman: “Het samenwerken met patiënten is een cadeautje. Het scherpt de relevantievraag aan. Als je aan patiënten moet uitleggen waarom je je onderzoek doet, ga je heel erg goed nadenken over de essentie. Het motiveert je als onderzoeker als je weet waarvoor je het doet. Dat is een ontzettende stimulans om te werken aan nieuwe behandelingen, of het voorkomen van ziekten. 

“Geregeld leveren patiënten ook onderwerpen aan. Twintig jaar geleden onderzocht ik de erfelijkheid van astma binnen families. Ik kreeg de vraag of er misschien ook een verband was met bijvoorbeeld hooikoorts of eczeem. Want dat kwam vaak voor binnen die families. 

“Die vraag is me altijd bijgebleven en ik ben daar onderzoek naar gaan doen. Daarin konden we aantonen dat er veel gedeelde erfelijke oorzaken van astma, eczeem en hooikoorts zijn. Na al die jaren kan ik nu de vraag van deze families beantwoorden.”​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.