"Vertellen over onderzoek is de plicht van wetenschappers"

, door Perrie Hoekstra
foto: UMCG

​​​Vertellen over onderzoek wordt steeds belangrijker voor onderzoekers. In KennisInZicht laten we  zes onderzoekers aan het woord die het vertellen over hun onderzoek tot grote kunst verheven. 
Vandaag aflevering 6, met promovendus Désirée Goubert.​​​​

Désirée Goubert doet heel fundamenteel onderzoek, naar epigenetica. Ze kijkt diep in de cel en bestudeert de laag chemische verbindingen die op het DNA zit. Die laag bepaalt of de eigenschappen van het DNA in die persoon tot uiting komen of niet. ​De omgeving, zoals bijvoorbeeld voeding en beweging, hebben invloed op die epigenetische laag. Dat is wat Goubert onderzoekt. 

Goubert houdt ervan om aan zalen en groepen te vertellen over haar onderzoek. Ze deed onder andere bij TEDx en ​Studium Generale. Ook zette ze met Dorieke Dijkstra​  mind-mint.org op, een website waarop onderzoekers hun verhalen kunnen delen met de wereld.

“Ik wil graag vertellen wat epigenetica is. Iedereen weet dat de omgeving invloed heeft op onze gezondheid. Maar waarom? En hoe werkt dat? Dat is epigenetica. Ik vind de ethische kant van mijn onderzoek heel belangrijk. 

Wij grijpen niet in op het DNA. Wat we doen is omkeerbaar, in tegenstelling tot genetisch editen. Wij richten ons op dat laagje om het DNA heen. 

Ik vind het ook de plicht van wetenschappers om over hun onderzoek te vertellen. Mensen hebben er recht op om te weten wat er met publiek geld gebeurt. Als je een willekeurig iemand op straat zou vragen wat er met onderzoeksgeld gebeurt, kan hij waarschijnlijk niet één voorbeeld noemen. Ik vind het schandalig dat wetenschap niet altijd transparant is, hier moet de wetenschapper ook iets aan doen.

Maar ik vind het ook gewoon heel erg leuk om mijn verhaal te vertellen aan een zaal met mensen. Na mijn promotieonderzoek zal ik verder gaan in de wetenschapscommunicatie, daar ga ik mijn beroep van maken.”​

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.