Voorvechter protonentherapie koninklijk onderscheiden

, door Marjolein te Winkel
foto: Antoinette Borchert

Hans Langendijk, hoogleraar Radiotherapie en hoofd van de afdeling Radiotherapie van het UMCG, kreeg vandaag uit handen van burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noorderveld een koninklijke onderscheiding. Langendijk is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving.

190320_Hans_Langendijk-Lintje.jpgDe koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens een jaarlijkse cursus voor experts op het gebied van protonentherapie. Deze ‘ESTRO Course Proton Therapy’ vindt voor het eerst in het UMCG plaats. Behandelaars en onderzoekersuit de hele wereld delen er hun resultaten van de meest recente klinische onderzoeken. Langendijk levert al vele jaren een wetenschappelijke bijdrage aan het programma en zal ook dit jaar weer diverse presentaties en lectures geven.

Protonentherapie

Hans Langendijk zet zich al vele jaren in voor het welzijn van patiënten met kanker. Niet alleen als radiotherapeut-oncoloog in de patiëntenzorg, maar ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Zo is hij op een expert op het gebied van protonentherapie. In 2005 startte het UMCG, met als belangrijke voorvechter Langendijk, een onderzoek naar de haalbaarheid van protonentherapie in Groningen.

Protonentherapie is een vorm van bestraling waarbij er minder straling in omliggend gezond weefsel terecht komt waardoor ongewenste langetermijneffecten van deze bestraling geminimaliseerd worden.
KennisInZicht interviewde Langendijk in 2015 over het onderzoeksprogramma. Lees hier het artikel.

Langendijk ontwikkelde een methode waarmee vooraf ingeschat kan worden voor welke patiënten deze behandeling het meeste voordeel heeft en waarmee bepaald kan worden welke patiënten in aanmerking komen voor deze behandeling. Deze zogenaamde ‘model based’ benadering heeft inmiddels in meerdere al bestaande instituten in andere landen navolging gekregen.

Protonentherapie in UMCG

Uiteindelijk is in januari 2018 in het UMCG de eerste patiënt in Nederland met protonentherapie behandeld.  Langendijk zich heeft buitengewoon ingezet voor zich realisatie van het protonentherapiecentrum. 

Eind 2017 mocht KennisInZicht een kijkje achter de schermen van het protonencentrum nemen. Hans Langendijk leidde ons er rond.

 


 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.