Wat zijn de langetermijngevolgen van COVID-19?

, door Lex Kloosterman

​Hoe komt het dat mensen die genezen van COVID-19 nog lange tijd gezondheidsklachten houden? Welke factoren spelen hierbij een rol en welke mensen zijn vatbaar voor het ontwikkelen van chronische klachten na COVID-19? Een onderzoeksconsortium met onder meer wetenschappers van het UMCG gaat dit onderzoeken.

In dit onderzoek worden zowel patiënten betrokken die met COVID-19 in het ziekenhuis hebben gelegen, als  patiënten die bij de huisarts hebben aangegeven dat ze nog lange tijd klachten ondervinden. Zij worden momenteel al doorverwezen naar een post-corona kliniek. Hier krijgen zij onder meer een longfunctietest, een CT scan en een bloedonderzoek en worden ze onderworpen aan een serie vragen.

Nieuwe metingen

Voor het onderzoek worden een aantal nieuwe metingen toegevoegd. De extra metingen en analyses worden gedaan bij 100 patiënten van middelbare leeftijd wanneer zij na ongeveer 3 en 12 maanden na het ontstaan van COVID-19 de poli bezoeken.

Zo worden er extra biologische monsters afgenomen om inzicht te krijgen in eventuele verschillen in de biologische reactie van patiënten die op lange termijn klachten overhouden. Ook wordt er gekeken naar factoren waaraan mensen blootgesteld worden in het dagelijkse leven, zoals chemische stoffen en luchtverontreiniging, maar ook leefstijlfactoren zoals roken, voedingsinname en fysieke activiteit.

De deelnemers ontvangen apparaten die hun blootstelling en fysieke activiteit meten. Een voorbeeld is een armbandje dat stoffen uit de omgeving opvangt en later door de onderzoekers geanalyseerd wordt. Op basis van deze resultaten krijgen de deelnemers advies over gezonde voeding en bewegen  aangeboden. De verwachting is dat dit de kwaliteit van hun leven gunstig beïnvloedt.

De rol van het UMCG

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van verschillende umc’s. UMCG-onderzoekers Irene Heijink en Simon Pouwels onderzoeken in hun lab met gekweekte longcellen of blootstelling aan bijvoorbeeld sigarettenrook en uitlaatgassen, of aan signaalstoffen afkomstig uit vet- en spierweefsel, bijdragen aan de vatbaarheid voor het coronavirus en het ontwikkelen van langetermijneffecten.

Onderzoekers van andere umc’s gaan onder meer de CT scans, die de patiënten standaard krijgen, analyseren. Verder wordt er laboratoriumonderzoek gedaan naar factoren en mechanismen die een ernstiger verloop van de ziekte voorspellen. Met behulp van big-data analyse wordt een patroon gezocht in de data dat voor toekomstige patiënten voorspelt wie vatbaar is voor het ontwikkelen van chronische klachten na de ziekte.

Over het consortium
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het consortium Precision Medicine for more Oxygen (P402), dat bestaat uit een team van wetenschappers, private partijen en patiëntvertegenwoordigers. Het staat onder leiding van Amsterdam UMC en is ontstaan uit het Nationaal Programma Longonderzoek. Het programma is opgezet door het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband (NRS), in samenwerking met andere longverenigingen, onderzoekers, zorgprofessionals, patiënten en bedrijven. De samenwerking met het bedrijfsleven bevordert de implementatie van de opgedane kennis.

Partners en sponsors

Partners en sponsors van het P4O2-COVID project zijn Amsterdam UMC, LUMC, UMCG, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+, Boehringer Ingelheim, Breathomix, Fluidda, Novartis, Ortec Logiqcare, Philips, Quantib-U, Smartfish, SODAQ, Thirona, en TopMD. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Health~Holland en de Topsector Life Sciences & Health. Meer informatie

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.