"Laat mensen met psychoses niet 'uitgeburgerd' raken"

, door Maaike Muller
foto: Henk Veenstra

​Het onderzoek van hoogleraar Richard Bruggeman van het UMCG richt zich vooral op psychoses. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een psychotische stoornis weer goed mee kunnen meedraaien in de maatschappij?

U werkt als psychiater in het UMCG en bent bijzonder hoogleraar Neuropsychiatrie van psychotische stoornissen bij faculteit Gedrags- en maatschappijwetenschappen van de RUG. Verandert uw werk door deze aanstelling?

“Het zal mijn onderzoek zeker helpen nu ik via mijn leerstoel nog sterker verbonden ben met de afdeling Klinische Neuropsychologie, waar veel kennis op het gebied van testontwikkeling en nieuwe behandelingen.”

Lees ook de oproep van Richard Bruggeman aan GGZ-instellingen om te investeren in onderzoek

Waar doet u onderzoek naar?

“Mijn onderzoek richt zich vooral op psychoses. In de afgelopen twintig jaar zijn we veel te weten gekomen over de symptomen en de behandeling met medicijnen. De volgende stap is te zorgen dat mensen met een psychotische stoornis weer goed kunnen meedraaien in de maatschappij; dat zaken als wonen, werken, school of studie en sociale contacten weer goed gaan.

“Twee derde van de patiënten met psychoses heeft cognitieve problemen, waardoor ze moeite hebben met plannen, aandacht, geheugen en ook het begrijpen van sociale situaties. Ze kunnen vaak moeilijker meedraaien in deze snelle maatschappij. We moeten voorkomen dat deze mensen ‘uitgeburgerd’ raken.”

Op welke manier? 

“We willen graag beter kunnen aanwijzen wie cognitieve problemen heeft. Daar zijn tests voor, maar de huidige tests duren twee uur: zeer vermoeiend en ook kostbaar. We willen de diagnostiek verbeteren door deze zogenoemde ‘testbatterij’ te verkorten en slimmer in te richten.

“Verder krijgen mensen met een psychotische stoornis opvallend vaak te maken met bewindvoerders en huisuitzettingen. We willen een test ontwikkelen die al goed de ‘financiële fitheid’ van iemand kan voorspellen. En we ontwikkelen een test in de rijsimulator zodat mensen ook zelf kunnen zien of ze alweer veilig een auto kunnen besturen. Wie een psychose heeft gehad, mag zes maanden niet rijden. Maar voor sommigen hoeft die rijontzegging niet zo lang te zijn, voor anderen juist langer.”

U werkt daarnaast ook aan praktische interventies.

“Ja, we hebben bijvoorbeeld een training onderzocht die mensen ondersteunt bij het plannen van hun dagelijkse taken, bijvoorbeeld het innemen van medicijnen of het aantrekken van schone kleren. Uit onze tests blijkt dat je hiermee een cirkel kan doorbreken: als het leven beter lukt, voel je je beter en gaat het ook de volgende dag een beetje makkelijker. We gaan deze interventie nu breder introduceren in samenwerking met onderzoekers van Lentis.

“De kennis die we ontwikkelen, samen met heel veel andere instituten en organisaties, maakt echt het verschil in het leven van iemand met een psychotische stoornis.”

Richard Bruggeman is psychiater in het UMCG en sinds 2012 hoofd van het Rob Giel Onderzoekcentum. Voor hij het terrein van de psychiatrie betrad, volgde hij de opleiding tot neuroloog. In zijn rol als bijzonder hoogleraar Neuropsychiatrie van psychotische stoornissen, komen die beide terreinen samen. Op 22 mei houdt hij zijn oratie ‘Het cognitief experiment en de psychiatrie’. Hierin roept hij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg op om te blijven investeren in onderzoek: "Investeer in onderzoek, tegen 'hersenloze' psychiatrie"

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.