Zwemmen met dolfijnen tijdens Weekend van de Wetenschap

, door Theone Joostensz

Helpt virtueel zwemmen met dolfijnen tegen stress? Dat testen psychiatrische patiënten van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP), onderdeel van het UMCG, momenteel.

Voor zwemmen met dolfijnen hoef je je stoel niet uit. Om je te kunnen onderdompelen in de rustgevende wereld van Flipper en kornuiten heb je alleen een smartphone en een virtualrealitybril nodig. Daarmee bekijk je een film die met een 360 graden onderwatercamera is opgenomen.

Het effect? Alsof je je bevindt in een enorm aquarium, zonder dat je zelf nat wordt. Onder, boven, links, rechts: overal is helder, blauw water, en vanaf alle kanten zie en hoor je de dolfijnen voorbij zwemmen. Als je achterom kijkt, zie je zelfs even een watertrappelende snorkelaar.

Meer dan een leuk gebbetje

Het klinkt als een leuk gebbetje, maar virtueel zwemmen met dolfijnen is veel meer dan dat. Voor mensen met psychische problemen zou het weleens een heel goede antistresstherapie kunnen zijn, aldus Wim Veling, psychiater bij het UCP.

"Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van psychische problemen. Bij veel stress kunnen klachten als psychosen, depressies en angststoornissen getriggerd worden. Ook herstel je minder goed als je erg gestrest bent. Ontspanningsoefeningen zijn daarom onderdeel van de behandeling, maar we merken dat mensen met psychische problemen het moeilijk vinden om te ontspannen. Als je heel angstig bent of enorm piekert, dan lukt het vaak niet om je te focussen op bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Bij deze film hoef je geen moeite te doen. Je zet de bril op en je zit gewoon midden in een andere wereld. Het is een heel krachtige manier om even uit je sores getild te worden."

Tot rust komen

Momenteel doet Veling onderzoek naar de effecten van deze therapie. Daartoe bekijken psychiatrische patiënten van de opnameafdeling van het UCP de dolfijnenfilm twee keer per dag, gedurende een week.

"We vragen mensen wat ze ervan vinden en of het ze lukt om tot rust te komen. Ook meten we hoe gestrest ze zijn voor en na de film en hoeveel medicatie ze hebben genomen. Een effect van deze therapie zou kunnen zijn dat mensen minder kalmerende middelen nodig hebben."

Virtueel naar Ameland

Als de resultaten positief zijn, wil Veling de film volgend jaar via een website aanbieden zodat iedereen die thuis ter ontspanning kan bekijken. Zaterdag 1 oktober, tijdens het  Weekend van de Wetenschap, kun je al ervaren hoe het is om virtueel met dolfijnen te zwemmen.

"Omdat niet iedereen iets met dolfijnen heeft, hebben we met behulp van drones ook een Amelandfilm gemaakt", vertelt Veling. "Deze film duurt, net als de dolfijnenfilm, vijftien minuten en neemt je mee op reis door alle landschappen van het Waddeneiland."  

Weekend van de Wetenschap in UMCG-ERIBA
Onderzoekers van ERIBA en het UMCG organiseren op zaterdag 5 oktober van 12:00 – 17:00 uur in het ERIBA-gebouw een publieksmiddag voor jong en oud.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Logo_ZpanZernike.jpgDeze middag is onderdeel van Zpannend Zernike, een samenwerking van de RUG, Hanze Hogeschool, UMCG-ERIBA, de Jonge Onderzoekers en EnTranCe. 

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.