Onderzoek naar hartfalen in het UMCG

, door Marjolein te Winkel

Van 3 tot 9 mei 2021 zijn de Europese Hartfalendagen. In het UMCG worden diverse onderzoeken gedaan naar de oorzaken, de gevolgen en mogelijke nieuwe behandelingen van hartfalen.

Wat is hartfalen?
Bij hartfalen kan het hart niet genoeg bloed rondpompen. Daardoor krijgen organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Deze ziekte ontstaat meestal geleidelijk. Zonder behandeling gaat het hart steeds verder achteruit. Lees meer over deze ziekte en de behandeling ervan.

210503_Martijn_Hoes.jpgMartijn Hoes doet onderzoek naar een specifieke vorm van hartfalen die ontstaat tijdens de zwangerschap, of kort daarna. Dit is een vrij zeldzame vorm van hartfalen. Om die beter te begrijpen zoekt hij naar het onderliggende systeem dat deze vorm van hartfalen veroorzaakt.

210503_Laura_Meems.jpgLaura Meems doet onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartfalen. Bij mannen is het probleem vaker dat de pompfunctie van het hart verslechterd. Bij vrouwen is de pompfunctie vaak nog wel goed, maar heeft het hart moeite om zich te vullen met bloed en te ontspannen.

210503_Daan_Westenbrink.jpgDaan Westenbrink onderzoekt of patiënten met hartfalen meer energie kunnen krijgen van ketonendrankjes. Die zijn populair bij wielrenners en andere duursporters, want je krijgt er een peut extra energie van op het moment dat je het nodig hebt.
Uit zijn onderzoek met proefdieren blijkt dat hartspiercellen duidelijk meer energie krijgen door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. 

210503_bernadet_Santema.jpgBernadet Santema deed onderzoek naar de dosering van hartfalenmedicatie voor mannen en vrouwen, en concludeerde dat de optimale dosering voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager ligt dan voor mannen.  

210503_Rudolf_de_Boer.jpgRudolf de Boer onderzocht het verband tussen hartfalen en tumorgroei. Hij concludeerde dat een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, stoffen afscheidt die tumorgroei stimuleren.

De Europese hartfalendagen zijn een initiatief van de European Society of Cardiology en De Hartstichting.

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.