"We brengen passie voor wetenschap over op een nieuwe generatie"

, door Marjolein te Winkel
foto: Shutterstock

UMCG-onderzoeker Sonja Pyott (40) van de afdeling  Keel-, Neus- & Oorheelkunde is benoemd tot lid van de Young Academy Groningen. Zij wordt, samen 7 andere nieuwe leden, vandaag officieel geïnstalleerd.

Van harte gefeliciteerd met deze benoeming. De Young Academy Groningen – wat is dat eigenlijk voor club?

“Dat is een groep jonge wetenschappers van UMCG en RUG, van allerlei verschillende disciplines. De Young Academy is twee jaar geleden gestart, met als doel na te denken en mee te praten over het wetenschapsklimaat, en om wetenschap toegankelijk te maken voor een groot publiek. We leggen uit hoe we onderzoek doen, wat het belang is van ons onderzoek voor de maatschappij, en brengen onze passie en ons enthousiasme over de wetenschap over op een nieuwe generatie.”

Waar zouden we de Young Academy van moeten kennen?

“We stonden een maandje geleden op Noorderzon, waar we meewerkten aan een paviljoen over evolutiebiologie. En afgelopen zomer hebben de leden van de Young Academy voor de website van Dagblad van het Noorden een aantal vlogs gemaakt over hun onderzoek.”

Waarom heb je je aangemeld bij de Young Academy?

“Ik ben erg gepassioneerd over mijn werk, en vind het belangrijk dat onderzoek impact heeft. De missie van de Young Academy spreekt me heel erg aan: ons enthousiasme over ons werk overbrengen, en ervoor zorgen dat het werk dat we doen, en waarvoor we ons best doen, nog beter kunnen doen. Het is belangrijk dat onderzoekers meepraten met het bestuur van de universiteit en met landelijke en internationale partijen over belangrijke beslissingen die het wetenschapsklimaat in ons land en in de wereld beïnvloeden. Dat moeten we niet alleen aan beleidsmakers overlaten.”

Dat klinkt als een behoorlijk volwassen missie voor een gezelschap dat zich Young Academy noemt - hoe ‘jong’ moet je eigenlijk zijn voor de Young Academy Groningen?

“Ik ben net 40 geworden, dus jong is een relatief begrip. Belangrijker dan onze leeftijd is de fase van onze carrière: we zijn allemaal gepromoveerd, bezig met grotere projecten, met een eigen onderzoeksgroepje en met studenten die we begeleiden. Onze ervaring is groter, we verleggen onze grenzen en zoomen wat meer uit. Een logisch gevolg hiervan is dat we meer bezig zijn met de wetenschapsomgeving, en niet alleen met dat ene stukje onderzoek. Daar komt de behoefte om mee te praten over het beleid en de randvoorwaarden uit voort.”

Wat wil je voor jezelf uit dit lidmaatschap halen?

“Ik vind werken in de wetenschap een luxe, iets speciaals. Ik vind dat ik als onderzoeker een bepaalde verantwoordelijkheid heb om dit uit te dragen. Om te laten zien waar ik onderzoek naar doe, en om welke reden. Ik wil mijn passie voor de wetenschap overbrengen op anderen, laten zien dat onderzoek doen niet alleen belangrijk is maar ook leuk, creatief werk.”

Wat voor onderzoek doe je zelf, en om welke reden?

“Ik doe onderzoek om te begrijpen hoe ons gehoor werkt en hoe gehoorschade er precies uitziet. Ik zoek naar moleculaire processen die betrokken zijn bij het overzetten van geluid van het oor naar de hersenen. In ons lab vergelijken we de moleculen in gezonde oren en oren met gehoorschade. Hiervan is nog zo weinig bekend dat we op dit moment geen enkel medicijn tegen gehoorverlies hebben. We hebben gehoorapparaten, en cochleaire implantaten, maar dat zijn hulpmiddelen en geen geneesmiddelen. Dit is voor mij verbazingwekkend want gehoorschade is een ontzettend ingrijpende aandoening. Immers: spreken en dus ook horen is ongelofelijk belangrijk voor ieder mens. Daarnaast voelen mensen met ernstige gehoorschade zich vaker eenzaam en zijn ze vaker depressief.

“Nu is een van de oorzaken ervan ouder worden – en juist ouderen kunnen in een isolement raken als ze niet goed meer horen. De andere oorzaak is blootstelling aan lawaai. Onlangs bleek uit onderzoek dat bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies, en dat vind ik erg zorgwekkend. Een medicijn dat gehoorschade kan behandelen kan een enorm verschil maken, dus is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen en onze kennis hierover te vergroten.”

Je bent drie jaar geleden van Amerika naar Groningen verhuisd om in het UMCG te werken. Waarom wilde je graag in het UMCG werken?”

“Mijn onderzoek is heel fundamenteel – niet direct toepasbaar in de patiëntenzorg. Maar het is belangrijk voor mij om op een plek te werken waar patiënten zijn en waar er een goede samenwerking is tussen onderzoek en zorg. We kunnen de vragen die patiënten stellen meenemen in ons onderzoek, en de patiënten betrekken bij ons onderzoek. En het uiteindelijke doel van het onderzoek is om iets te ontwikkelen dat een effect heeft op de gezondheid en het welzijn van deze mensen.”

YAG_Pyott_foto.JPGSonja Pyott is geboren en opgegroeid in Philadelphia (VS). Ze studeerde biochemie en moleculaire biologie. Ze deed promotieonderzoek aan de universiteit van Stanford en werkte aan universiteiten in Amerika en Duitsland voor ze in 2014 met haar Nederlandse man en hun drie kinderen naar Groningen verhuisden.

Meer informatie over de Young Academy Groningen

Pagina delen Sluiten
 (optioneel)
Wat betekent dit?

Dit is een controle om vast te stellen dat u een menselijke bezoeker van deze pagina bent en geen zoekrobot.