Voeding & Gezondheid

 

 

De ene ondervoede patiënt is de andere niethttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/De-ene-ondervoede-patiënt-is-de-andere-niet.aspxDe ene ondervoede patiënt is de andere nietLies ter Beek onderzocht voor verschillende aandoeningen hoe ondervoeding beter herkend kan worden en wat de onderliggende factoren zijn. “Want je moet ondervoeding voor zijn.” 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#b160c4ee-bcae-4770-9b23-08dbd34bafa0;L0|#0b160c4ee-bcae-4770-9b23-08dbd34bafa0|Interview;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
“Blijf gewoon lekker je visje eten”https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Blijf-gewoon-lekker-je-visje-eten.aspx“Blijf gewoon lekker je visje eten”Visolie in margarine of capsules beschermt niet tegen hart- en vaatziekten bij patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Dat is de verrassende uitkomst van een grootschalig onderzoek dat uit tien trials bestond. Vis eten daarentegen doet dat wel. Daan Kromhout, die in het UMCG de leerstoel Voeding, leefstijl en gezond ouder worden bekleedt en was betrokken bij het onderzoek, legt uit hoe het zit. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96;L0|#0bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96|Achtergrond;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Wat 'gezond eten' is verandert met de tijdhttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Wat-gezond-eten-is-verandert-met-de-tijd.aspxWat 'gezond eten' is verandert met de tijdAls je je bewust bent van het beeld dat mensen hebben bij gezondheid en gezonde voeding, kun je ze beter ondersteunen bij het veranderen van hun leefstijl, stelt hoogleraar Nefrologie Gerjan Navis. De geschiedenis biedt prachtige aanknopingspunten, vindt ze. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96;L0|#0bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96|Achtergrond;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Ernstige ondervoeding verstoort energiehuishoudinghttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Ernstige-ondervoeding-verstoort-energiehuishouding.aspxErnstige ondervoeding verstoort energiehuishoudingErnstig ondervoede kinderen in ontwikkelingslanden overlijden vaak alsnog nadat ze al zijn opgenomen in een hervoedingsprogramma volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hun lever is zo erg beschadigd dat ze de gespecialiseerde voeding niet kunnen verwerken. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Ouderen proeven 'anders' dan jongerenhttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Ouderen-proeven-anders-dan-jongeren.aspxOuderen proeven 'anders' dan jongerenNeuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG onderzocht welke rol het brein speelt bij het proeven en zien van eten en hoe onze smaakwaardering verandert naarmate we ouder worden. Haar conclusie: ouderen proeven net zo goed als jongeren maar reageren emotioneel sterker tijdens het waarderen van smaken.0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
80 procent van tieners met voedselallergie heeft geen levensreddende spuithttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/80-van-tieners-met-voedselallergie-heeft-geen-levensreddende-spuit.aspx80 procent van tieners met voedselallergie heeft geen levensreddende spuitTachtig procent van de tieners met ernstige voedselallergie draagt geen Epipen bij zich, terwijl zij een hoog risico hebben op een ernstige allergische reactie. Kinderallergologen Ewoud Dubois en Jacquelien Saleh-Langenberg van het UMCG publiceerden hierover in het wetenschappelijke vakblad Pediatric Allergy and Immunology. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19