Voeding & Gezondheid

 

 

Wat 'gezond eten' is verandert met de tijdhttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Wat-gezond-eten-is-verandert-met-de-tijd.aspxWat 'gezond eten' is verandert met de tijdAls je je bewust bent van het beeld dat mensen hebben bij gezondheid en gezonde voeding, kun je ze beter ondersteunen bij het veranderen van hun leefstijl, stelt hoogleraar Nefrologie Gerjan Navis. De geschiedenis biedt prachtige aanknopingspunten, vindt ze. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96;L0|#0bbb951bb-99a8-47ef-9e1f-64a19c5a7e96|Achtergrond;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Ernstige ondervoeding verstoort energiehuishoudinghttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Ernstige-ondervoeding-verstoort-energiehuishouding.aspxErnstige ondervoeding verstoort energiehuishoudingErnstig ondervoede kinderen in ontwikkelingslanden overlijden vaak alsnog nadat ze al zijn opgenomen in een hervoedingsprogramma volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hun lever is zo erg beschadigd dat ze de gespecialiseerde voeding niet kunnen verwerken. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Ouderen proeven 'anders' dan jongerenhttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Ouderen-proeven-anders-dan-jongeren.aspxOuderen proeven 'anders' dan jongerenNeuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG onderzocht welke rol het brein speelt bij het proeven en zien van eten en hoe onze smaakwaardering verandert naarmate we ouder worden. Haar conclusie: ouderen proeven net zo goed als jongeren maar reageren emotioneel sterker tijdens het waarderen van smaken.0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
80 procent van tieners met voedselallergie heeft geen levensreddende spuithttps://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/80-van-tieners-met-voedselallergie-heeft-geen-levensreddende-spuit.aspx80 procent van tieners met voedselallergie heeft geen levensreddende spuitTachtig procent van de tieners met ernstige voedselallergie draagt geen Epipen bij zich, terwijl zij een hoog risico hebben op een ernstige allergische reactie. Kinderallergologen Ewoud Dubois en Jacquelien Saleh-Langenberg van het UMCG publiceerden hierover in het wetenschappelijke vakblad Pediatric Allergy and Immunology. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#36440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33;L0|#036440ba1-68a3-4156-8b62-4d9262386f33|Nieuws;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
"Je hoeft echt niet van elke verpakking het etiket te lezen"https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Je-hoeft-echt-niet-van-elke-verpakking-het-etiket-te-lezen.aspx"Je hoeft echt niet van elke verpakking het etiket te lezen"Hij snapt niet waarom veel mensen zo ingewikkeld doen over gezond eten. “Als je een paar simpele vuistregels volgt, zit je meestal wel goed”, aldus UMCG-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout (66). 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#b160c4ee-bcae-4770-9b23-08dbd34bafa0;L0|#0b160c4ee-bcae-4770-9b23-08dbd34bafa0|Interview;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19
Hoe kan het dat smaken verschillen?https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Hoe-kan-het-dat-smaken-verschillen.aspxHoe kan het dat smaken verschillen?Over smaak valt niet te twisten, luidt het bekende spreekwoord. Dat klopt helemaal, want proeven blijkt een unieke, individuele ervaring. Knap lastig als je als fabrikant een nieuw voedselproduct op de markt wilt brengen en dat aan zoveel mogelijk mensen wilt verkopen. Reden voor UMCG-promovendus Jelle Dalenberg om in zijn onderzoek uit te zoeken hoe mensen verschillen in de beoordeling van smaken, en wat je met die kennis kunt doen als je hun keuzegedrag wilt beïnvloeden. 0x010100C568DB52D9D0A14D9B2FDCC96666E9F2002B531E4822A04BAE9C3FD76DE30873F500A48736252095467FBF689D18F4AF3F5C00FF11E02E7911432C947A58B3E9E5D16100BEA77F1563620F4BA7252F67632FB3EAGP0|#7dd110f4-ab8f-400b-a06c-18509b652d8f;L0|#07dd110f4-ab8f-400b-a06c-18509b652d8f|Vraag & antwoord;GTSet|#3a5289d4-44cd-4216-984d-7cc4da060c19